Heerlijk drinken bij Whiskybar De HeerenkameRCulinair genieten in Nunspeet

Whiskybar De Heerenkamer

Ruim 175 soorten whisky!

De HeerenkameR is een speciale kamer die voorzien is van een gezellige bar, relaxte fauteuils bij de sfeervolle open haard met boekenkast, een Chesterfield zithoek bij de single malt whiskycollectie en een biljart en darthoek voor de ontspanning. Het interieur is in de sfeer van een Britskoloniale sociëteitsruime.

De HeerenkameR is iedere dag geopend. Overdag bedoeld als rustige ruimte voor een klein vergadergezelschap of voor een ieder die dat wil. U kunt hier de krant of een goed boek lezen, een potje carambole biljart of darts spelen. 's Avonds is De HeerenkameR dé bar voor een drankje, hapje en vele gezellige momenten. Ook kunt u in De HeerenkameR dineren en smullen van bijvoorbeeld een heerlijk whiskymenu of kleine borrelhapjes.

Voor geïnteresseerden van de Single Malt whisky wordt op elk gewenst moment een whisky Nosing & Tasting verzorgd. Wij laten u graag iets ruiken of proeven en willen u graag van alles vertellen over dit mooie product. De HeerenkameR is een aanrader voor kenners maar zeker ook voor beginners! Door de ruime keuze is er altijd wel een whisky te vinden die u graag eens wilt proeven.

Kortom: de HeerenkameR is rijkelijk genieten met een hoofdletter R!

Bekijk de Whiskykaart

Whiskybar de HeerenkameR in Hotel-Restaurant Veldenbos.

 

Gerenomeerde whiskybar

Whiskybar of the World

Het gerenommeerde Britse blad “Whisky magazine” houdt een jaarlijkse verkiezing onder whiskybars in de wereld. In 2009 heeft whiskybar De HeerenkameR van Hotel-Restaurant Veldenbos, de prestigieuze titel ‘Whiskybar of the World’ ontvangen. Met als toevoeging: “Gold for outstanding presentation, promotion and knowledge of great whiskies from around the world”.

Het is in Nederland voor het eerst dat een bar zo’n gouden bekroning heeft ontvangen. Er zijn een aantal voorwaarden waar de jury op let. Zo is de hoeveelheid whisky van belang maar ook de diversiteit uit verschillende landen, het gebruikte glaswerk en de aanwezige kennis van het product. Dat het in De HeerenkameR wel goed zit, blijkt nu ook uit deze eervolle vermelding.

De HeerenkamerR Whiskybar in Hotel-Restaurant Veldenbos

Geschiedenis

De historie van whisky

De Griekse filosoof Aristoteles beschreef in 322 voor Christus al een distillatieproces: het verhitten, verdampen en condenseren van alcohol. De distilleerkunst werd door de Arabieren westwaarts gebracht en door de Moren geïntroduceerd in Spanje. Alcoholdistillatie werd daar oorspronkelijk toegepast bij de bereiding van parfums en medicijnen.

Al snel werd ontdekt dat alcohol ook uit granen kon worden gedistilleerd. Sinds het eind van de 15de eeuw gebeurt dat ook in de Schotse Hooglanden. In 1644 werd er voor het eerst belasting op het maken van whisky geheven. En in 1823 werd het stoken van whisky legaal. De eerste distilleerderij die in 1824 zijn vergunning kreeg, was The Glenlivet. De eerste Single Malt die geëxporteerd werd – eind jaren zestig – was Glenfiddich.

De HeerenkameR in Hotel-Restaurant Veldenbos

Whisky, Keltisch voor levenswater

Het woord whisky is afkomstig van uisge beatha, Keltisch voor levenswater. Water, vuur en gerst vormen al meer dan 500 jaar de belangrijkste benodigdheden voor het maken van whisky, een sterke drank met minimaal 40% alcohol. Na minimaal drie jaar rijpen in eikenhouten vaten (dat gebeurt zo sinds 125 jaar), wordt de Whisky gebotteld en gedronken.

Hoe wordt whisky gemaakt?

Van whisky bestaan duizenden soorten en merken. Zo zijn er Single Malt Whisky’s, Vatted Malt Whisky’s, Blended Whisky’s en Grain Whisky’s. De belangrijkste landen waar whisky gemaakt wordt zijn Schotland, Ierland, de Verenigde Staten (in deze laatste twee landen schrijven ze Whiskey), Canada en Japan. De meest zuivere vorm van Whisky is de Single Malt Whisky.

Een Single Malt Whisky wordt, in tegenstelling tot andere soorten, uitsluitend uit gemoute gerst gestookt en is afkomstig uit één distilleerderij. Net als voor alle andere Whisky’s is voor een Single Malt Whisky een goede waterbron nodig. De talrijke waterstroompjes in het Schotse landschap voorzien hierin rijkelijk.

Voordat het vergistingsproces van de gerstkorrels begint, moeten deze eerst in water ontkiemen (het mouten). Vervolgens wordt de ontkiemde gerst gedroogd op een geperforeerde plaatstalen vloer, waaronder warme lucht, afkomstig van een turfvuur, wordt aangevoerd. Het gebruik van turf verleent de meeste Malt Whisky’s een karakteristieke smaak en geur. Als de gemoute gerst is gedroogd, wordt dit, na grof te zijn gemalen, waarbij het aanwezige zetmeel wordt omgezet in suiker vermengd met warm bronwater tot een temperatuur van ongeveer 60 graden Celsius. Aan deze suikerhoudende brij wordt gist toegevoegd en zo ontstaat alcohol. Daarna gaat het vocht naar de potstills – de traditionele uivormige koperen ketels – voor het distilleerproces.

Elke distilleerderij heeft een ander formaat ketel met een eigen vorm. Dit is naast factoren als klimaat, bodemgesteldheid, soort water en bereidingsproces van grote invloed op de smaak en het karakter van de Malt.

De HeerenkameR inHotel-Restaurant Veldenbos.

Bereidingsproces

Het Single Malt Whiskyproces in vijf stappen

Water, gerst en gist de ingrediënten voor Single Malt Whisky. Het produceren van whisky is een standaard proces, elke distilleerderij heeft echter toch bepaalde afwijkende handelingen.

Mouten

In een grote kuip met water wordt het gerst 2 tot 4 dagen geweekt. Wanneer het gerst goed vochtig is kan het gerst worden gemout. Gedurende 7 tot 12 dagen wordt het gerst 3 tot 4 keer per dag gekeerd. Op het moment dat er kieming ontstaat wordt het gerst gedroogd boven een turfvuur of met hete lucht.

Mashen

De gerst is nu droog, door een machine met 4 walsen genaamd de mill wordt de gerst gemalen tot grist. In een mashtun een stalen ketel, wordt de grist gemengd met water en het zetmeel wordt omgezet in suikers.

Gisten

In een veelal houten ton wordt de suikerhoudende vloeistof overbracht. Door de toevoeging van gist worden de suikers in de washback omgezet in ongeveer 7% alcohol, die noemen we nu ‘wash’ of ‘beer’.

Distilleren

Deze ‘wash’ wordt overgebracht naar een koperen ketel genaamd de washtill. De alcohol wordt gedistilleerd en dit zorgt voor een alcohol percentage van ongeveer 27%. Deze alcohol gaat naar de spiritstill, een koperen ketel. Het alcoholpercentage wordt opgevoerd naar ongeveer 76% in de spiritstill. De alcohol uit de spiritstill ‘loopt’ door de spiritsafe een liggende glazen kast. De medewerker van de distilleerderij bepaald welke alcoholen er goed genoeg zijn voor de Single Malt Whisky. De alcoholen die niet goed genoeg zijn worden hergebruikt in de washtill.

Rijpen

In gebruikte eikenhouten vaten worden de betere alcoholen opgeslagen. In deze vaten heeft vroeger sherry of bourbon gerijpt. Deze vaten variëren in grootte tussen 200 liter en 800 liter. Doorgaans rijpt Single Malt Whisky tien jaar of langer.

Bereidingsproces van Whisky in De Heerenkamer inHotel-Restaurant Veldenbos.

Feesten & Partijen

Vele mogelijkheden bij Whiskybar De Heerenkamer

U kunt bij Whiskybar meer dan alleen whisky proeven, voor feestelijke aangelegenheden kunt u ook uitstekend bij ons terecht.

  • Receptie (max. 150 personen)
  • Lunch/diner (max. 50 personen)
  • Business Borrel (max. 150 personen)
  • (Bruiloft)Feest met live muziek (max. 125 personen)
  • Exclusief de HeerenkameR afhuren

Feesten en partijen in de Heerenkamer in Hotel-Restaurant Veldenbos

Overnachten

“Ervaar een unieke whisky belevenis!”

Speciaal voor de whisky liefhebbers hebben wij het 2-daagse Whiskyarrangement samengesteld. Tijdens het 2-daagse Whiskyarrangement bezorgen wij u de ultieme Whiskysensatie: Een goede whiskyproeverij met drie wee-drams, een heerlijk 3-gangen whiskydiner en een uitgebreid informatiepakket om nog meer kennis op te doen over uw geliefde whisky.

Met dit arrangement geniet u van:

  • Ontvangst met koffie/thee en een lekkernij
  • 1 x hotelovernachting
  • 1 x uitgebreid ontbijtbuffet
  • Whiskyproeverij met 3 wee-drams
  • 3-gangen whiskymenu
  • Whiskyinformatiepakket

Boek het Whiskyarrangement »

Overnachting in Hotel-Restaurant Veldenbos bij de Heerenkame Whiskybar

Contact

De HeerenkameR is gevestigd in het sfeervolle Hotel-Restaurant Veldenbos. Dit hotel is prachtig gelegen in het schitterende natuurgebied De Veluwe.

Bereikbaarheid

De HeerenkameR is uitstekend bereikbaar per openbaar vervoer. Sterker nog het is gelegen op 300 meter van NS station Nunspeet. Met de auto is de whiskybar ook prima bereikbaar en kunt u parkeren op ons eigen parkeerterrein.

Foto's en Videos

Voor een sfeerimpressie van het hotel bekijkt u onderstaande afbeeldingen en filmpjes.

Even geduld a.u.b.
Resultaten worden ververst.

Wij gebruiken cookies.

Fletcher Hotels gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om de website nog gebruiksvriendelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen uw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan uw interesses en kunt u informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. U kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees meer